Reteta chiftele de post. O alternativa sanatoasa si gustoasa la chiftelele traditionale
In acest sens, va propunem o reteta pentru chiftele de post, sanatoasa si extrem de gustoasa, mai ales ca acestea se prepara la cuptor, nu se prajesc.
Reteta chiftele de post
Reteta este rapida, asa ca n-o sa petreceti mult timp in bucatarie si nici n-o sa simtiti diferenta fata de cele cu carne si oua. Din contra, o sa va placa atat de mult incat o sa le pregatiti chiar si cand nu suntem in perioada postului.
Ingrediente chiftele de post
- 3 dovlecei/2 vinete mai mici
- 2 cartofi
- 2 morcovi
- 1/2 cana de orez brun
- 1 ceapa mare
- 2-3 linguri de pesmet
- 1 legatura de patrunjel
- 1 lingurita de lecitina din soia
- ulei de masline
- 3-4 catei de usturoi
Mod de preparare chiftele de post
Morcovii se dau pe razatoarea mica si se pun intr-o tigaie impreuna cu cateva linguri de ulei, un sfert de cana de apa si putina sare. Dupa 2 minute se adauga ceapa taiata marunt si se lasa inca 5 minute, amestecand din cand in cand, pana legumele se inmoaie si vezi ca apa a scazut de tot.
Cartofii se fierb si apoi se taie marunt la randul lor sau se zdrobesc cu furculita. Orezul se fierbe timp de 2 minute, se scurge de apa si se lasa deoparte la racit. Vinetele sau dovleceii se dau si ei prin razatoare si se pun la scurs intr-o sita pentru eventualitatea in care ar lasa apa.
Legumele calite anterior se amesteca intr-un castron cu cartofii si cu vinetele sau dovleceii si se adauga, pe rand, orezul, pesmetul, usturoiul pasat, lecitina din soia și patrunjelul maruntit. Gusti de sare si mai adaugi daca ti se pare ca este nevoie.Pregatesti o tava asternuta cu hartie de copt si aprinzi cuptorul ca sa se incinga. Pana cand se infierbanta cuptorul ca sa fie gata de copt, modelezi chiftelutele cu mainile unse cu putin ulei si apoi le asezi in tava.
Ele vor fi rotunde sau mai plate, dupa cum iti place, dar de marime potrivita sau mica, nu mari. Coci chiftelele la cuptor aproximativ 30 de minute la foc potrivit.
Sursa: sanovita.ro